Workshop Title: Working with Linux
Venue: K. K. Wagh Polytechnic, Nashik
1. Tejas Rawal
2. Dilip Jaiswal
Participants: Third Year Computer Tech.
Organized by: Nashik Linux Users Group
Linux Workshop 2015
1. Introduction to Linux 08.00 AM to 08.30 AM 30 Min.
a. Why to use Linux?
b. Opportunities, properties, advantages of Linux.
c. Free and open source softwares.
c. Commercial OS vs. Linux.
2. Installation of Linux based Operating System 08.30 AM to 10.00 AM 01.30 Hr.
a. Ubuntu 14.04 LTS will be used for installation
b. Boot sequence
c. File system, Ubuntu directory structure
d. Installation of Ubuntu alongside Windows 7.
3. Software Installation in Linux 10.15 AM to 11.15 AM 01 Hr.
a. Compression and Decompression using TAR compression technique.
b. Installation with apt-get install / update / upgrade.
c. deb package installation.
d. Synaptic package manager.
4. Working with Terminal 11.15 AM to 12.15 AM 01 Hr.
a. Linux shell
b. Fundamental commands like cat, cd, cp, mv, rm, grep, ls etc.
c. Pipe operator, chmod, ps, man, info etc.
d. Disk management: formatting, mounting related commands
e. Process management commands.
f. Environment variables: local and global environment variables.
5. Managing Users, Groups and Files 01.00 PM to 02.00 PM 01 Hr.
a. Adding a new user, removing the user and modifying the user.
b. Creating new group and Modifying group.
c. Managing passwords: The /etc/passwd file , the /etc/shadow file and the /etc/group file.
d. Using File Permission symbols and Default File Permissions.
e. Changing Security Setting, changing permission, changing ownership and sharing files.
6. Shell Scripting 04 Hrs. 08.00 AM to 10.00 AM, 10.15 AM to 12.15 PM
a. Creating a Script File, Using Multiple Commands and displaying messages.
b. Using Variables: Environmental Variables, User Variables.
c. Input output redirection.
d. Performing Mathematical Operations using expr command and brackets.
e. Reading value from command.
f. if – then statement, test command, if-then-else statement and nesting ifs.
g. Compound condition testing: double brackets and case command.
h. Looping statements: for command, while command, break command, continues
command, nesting loops.
i. Script functions: Creating Function, Using function Returning value, the default exit status, using the return command, Using function Output, passing parameters to function.
j. The sed editor and the gawk program.
7. Programming 45 Mins. 01.00 PM to 01.45 PM
a. C program compilation using gcc compiler.
b. Debugging using gdb and ddd.
c. Namespaces and C++ program compilation using g++
d. Java program compilation and execution.
8. Networking in linux 01.45 PM to 02.00 PM 15 Mins
a. Basics of networking in Linux.
b. Configuration and administration.
Venue: Department of Computer Technology, K. K. Wagh Polytechnic, Nashik
Date: 10/01/2015 and 11/01/2015